browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Krakow

Posted by on 7 september 2018

Söndagen 2 sept blev det en tur till Krakow med Göran,  vi kom hem  den 6 sept. Krakow är en fantastisk vacker stad med mängder av matställen som serverade en fantastisk mat, det blev typisk Polsk husmanskost både till lunch och middag och godölen Zubr. Staden bjöd både på strålande sol och regn, många mil blev det till fots för att få se så mycket som möjligt av denna vackra stad. Blev besök i katedralen, kyrkor, kloster och flera religösa byggnader. Bara att sitta på torget i gamla staden och inta en öl och bara njuta av allt det vackra och se på alla människor som flanerar där, musiker som bjuder på underbara toner, konstnärer som gör fantastiska akvareller, många fina minnen blev det.

 

Men det var inte bara fina och vackra upplevelser, det var en tung dag den 3 sept då vi besökte Auschwitz-Birkenau. Efter ca 1,5 timmes resa så kom vi fram till detta hemska ställe. Nazisterna började redan att bygga koncentrationsläger redan 1933. Minnesplatsen grundades 1947 som tillsamman är ca 190 ha stort. Det är det största förintelselägret som tyskarna byggde, fångtransporterna kom från alla länder som dom ockuperade. Det mesta är original från den tiden som lägret var i full  verksamhet. Det var tungt att vandra runt i dom olika blocken och få höra hemskheter efter hemskheter som dom fängslade blev utsatta för. Alla bilder på väggarn med människor som blev avrättade, alla dessa väskor, proteser, barnskor, mm var hemskt att se, det vi ser är bara en promille från verkligheten. Dom fann 2 ton människohår, men från början var det 7 ton hår som klipps i detta läger. Av håret gjordes det tyger till vakternas kläder. Toabesöken fick bara ta 10 sek oavsett om du var klar eller ej, och det var kapos som var vakter den ena grymmare än den andra, kapos var grova kriminella fångar som fick detta uppdrag.I Birkenau som var gigantiskt stort bodde fångarna i baracker med jordgolv och träbäddar där 5 personer fick trängas i varje fack, dom som inte fick plats fick bo utanför oavsett väder och årstid. Tack vare en duktig guide som berättade allt så fick man information om detta djävulens ställe som kommer att sitta kvar för evigt.

 

 

Efter måndagen blev det en dag med vandring i staden och diskuterade gårdagens upplevelse. Onsdagen blev det en tur till Saltgruvan i Wielicka som var en fantastisk upplevelse. Driften av gruvan började redan på 1200 talet och är en av världens äldsta saltgruvor. Under kriget använde nazisterna grottan till förvaring och produktion av krigsmateriel. 1978 blev det Unescos världsarv. Alla skulpturer och allt som syns är saltsten, golv tak allt är salt och lyser man på golvet så ser man att det är transparent, helt fantastiskt. Turen började med att gå en trapp 70 meter ner i berget tills vi kom till den första brytningsorten där började en fantastisk upplevelse att få se detta. Vi fick en fantastisk bild om hur allt gick till på den tiden från start av gruvan till idag av en bra berättande guide. Vi vandrade ca 3 km i denna gruva som slutade 130 m ner i berget. Värt varenda steg.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *