browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jokhang Tempel och Potala palats

Posted by on 15 juli 2010

Har aldrig sovit så skönt som i natt på denna resa, det var härligt.
Frukosten var så där, en brödskiva, inlagd ingefära med någon annan grönsak, kokt grönsak såg ut som spenat men det var segt, kaffe och juice.
Min guide Don kom kl 9.00 och vi tog en promenad till Jokhang tempel som är det ursprungliga Lhasa. Templet började byggas 647 efter Kristus, och har idag en yta på 25100 kvm. Varje morgon kommer tibetanerna för att hylla Budda och skänka Jak smör och pengar, kön var på minst tusen personer som skulle in i denna fantastiska byggnad och be vid olika ställen.
Det var fantastisk vad vackert det var med alla dessa symboler målningar som har fått bevarats alla år med tanke på alla dessa människor som besöker detta ställe. Efter besöket strosade jag som vanligt runt i området tills vi skulle träffas igen för lunch, idag blev det Jak igen men på Indiskt vis, med curry. Idag har militärerna trappat upp styrkorna inne i Lhasa med mängder av fordon samt pansarbilar med galler för rutorna och vattenkanoner på taken. Man ser fler som är posterade runt om på taken.
Vi hämtades upp av vår chaufför på en plats där fler andra bilar plockar upp folk, men oss tog polisen så det blev böter 200 pengar. Under tiden var det fler som gjorde lika som oss men ingen ingrep, märkligt beteende.
Vår färd gick till det mäktigaste här i Lhasa Potala palace som är Dalai Lamas hemvist. Detta enorma mästerverk består av 1000 rum och började byggas på 700 talet. Vädret idag är ovanligt varmt för denna region 33 grader så det är skönt när man ska ta sig över trehundra trappsteg upp till palatset. Efter ett par vilostunder är det dags att beträdda denna helgedom,
och det är en upplevelse som är svår att beskriva. Vi vandrar genom de olika salarna som Dalai Lama bodde, har haft möten, meditationsrum etc.
Alla dessa böcker som finns det är tusentals och dom flesta år skrivna på papper som är tillverkat i Tibet och med guldtusch. Det var Buddor som betytt olika samt alla dessa figurer och små statyetter som fanns i tusentals vilka konstverk, dom flesta var gjorda i silver och guld. Flera av dom olika Dalai lamorna ligger begravda i palatset i fantastiska silversarkofager.
Allt detta slit med att ta sig upp i denna värme var värt att få se och uppleva detta enastående underverk, detta var värt hela denna resa.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *